TEMEL DÜZEYDE HİKAYE ANLATICILIĞI ( STORYTELLING) EĞİTİMİ: Nasıl Anlatsam, Nereden Başlasam

Eğitim İçeriği:

Önce söz vardı. Söz büyüdür. Aşina olduğumuz bu cümlelerin derinliğine indiğimizde karşılaştığımız ilk şey insanın hikâyeleridir. İnsanlık tarihinin tohumu mit, masal ve efsanelerde kendini gösteren duyulan geçmiş zaman hikâyelerinden oluşur..

Hikâye her an her yerde olan, insanın başından geçen olay ve deneyimleri içinde barındıran insan iletişimi ve kültürünün temel parçası, ifade biçiminin bir yolu olarak günümüz dünyasında önemli bir alanı kapsamaktadır. Hikâye anlatmak yaşadığımız çağın ihtiyacına karşılık verirken, iletişim bir araya gelme, anlatma, dinleme, yavaşlık, arayış, umut, insana dair sonsuz olasılıklar ve değişim dönüşüm yolu konformizmin sonucu tıkanmış yaratıcılık süreçlerine ilham veren tüm bu gerçekleri, hikâye anlatıcısı gerçek dışı yollarla anlatır. “Bir zamanlar…” diye başlayan her anlatı, dinleyeni bu alana davet eder. Hikâyelerin yolculuğu da böyle başlar.

Bu eğitim uygulama temelli bir eğitimdir. “Nasıl Anlatsam Nerden Başlasam” sorusunu anlatma sanatının temel prensipleri ile yanıtlarken “okuma ile anlatma” arasındaki farkı ortaya çıkararak, katılımcıların hikâye anlatıcılığına dair anlatımlarını güçlendirecek teknikler sunmayı hedeflemektedir. Hikâye anlatmaya ilgi duyan, “Nasıl anlatsam, Nerden Başlasam” diyen her yetişkin bu eğitime katılabilir.

Eğitim süresince aşağıda belirtilen çalışma başlıklarına odaklanılacak:

  • Hikâyelerle tanışma
  • Söz / Anlatım Dili
  • Kurgu / Kurguda İlerleme
  • Yapısöküm
  • İmge
  • Görünür Kılma
  • Otantik Yol
  • Üçlü Denge
  • Hatırla Anlat. Hafıza
  • Ruh // Canlılık. Yazılı bir mertinden sözlü bir anlatıya geçiş.

 

  • Belge: Katılım belgesi
  • Katılımcılar: Yetişkin bireyler
  • Eğitim Tarihi: 12 Mayıs 2024
  • Eğitim Yeri: Olgu PDM Meşrutiyet Cad. Atıfbey Apt. 31/11 Kızılay Çankaya Ankara
  • Eğitim Saati: 10:00 – 17:30
  • Eğitim Ücreti: 1250 TL + %20 KDV

                                                             

Eğitimci: Bedia Cicioğlu

Okul Öncesi Öğretmeni –Sanat Kolaylaştırıcısı-Yaratıcı Drama Eğitmeni-Hikâye Anlatıcısı-Program Geliştirici.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi,  Sosyoloji bölümü mezunu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yaratıcı Drama Yüksek Lisans bölümü mezunu. Yaratıcı Drama, Playback Tiyatro, Hikâye Anlatıcılığı, Sanat Terapi Yöntemleri, Oyun Terapi Yöntemleri, Çocuk Yogası,  Fiziksel Tiyatro, Dans/Devinim, gibi özel ders ve eğitimleri tamamladı. 2002 yılında kamuda Okulöncesi görevinden ayrıldı.  2003 yılından beri Yaratıcı Drama lideri, Masal Anlatıcısı olarak kamu ve özel okullarda, çağdaş drama derneğinde, çocuk ve gençlik müzeleri derneğinde sanat evlerinde çalışmaktadır. Yetişkin gruplarla uzun dönem Hikaye Anlatıcılığı eğitimi vermektedir.

Türkiye İnsan Kaynakları Vakfında Dağ köylerinde Ebeveynlerle  “Evde Okullu Olduk “ projesini yürütmektedir.

Türkiye’de Cizre, Kocaeli Maşukiye, Rize Çayeli, Kırşehir Savcılı Fakılı, İzmir, Yahşi beyli, Merdivenli dağ köylerinde “ Kaybolan Masallar” projesini gerçekleştirdi. Unutulmuş izleri kaybolmuş masalları toplamaya devam ediyor.

Çalışma alanları; Sosyal toplumsal projelerde “Çocuklarla Birlikte”, “İletişim becerileri“ .Kimsesiz çocuklar, istismar edilmiş çocuklar, sokak çocukları, mülteci çocukları ile Drama ve Masal Kadın grupları ile “Farkındalık” ,”Kendi hikâyelerine eşlik etme”. Çocuk müzeleri ile “ Çocuk Şenlikleri ve Festivalleri “. Huzur evlerinde yaş almışlarla “ Yetişkinlere masallar” konulu atölyeleri yürütmektedir.

2017/2018 döneminde SEİBA Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Storytelling işbirliği ile Hikâye anlatım sanatı ile psikoloji alanını hikâye anlatım sanatına entegre ederek, örnek uygulamaların toplandığı ”İnsanın Anahtarı Hikâyeler” projesine alan uzmanı yerli ve yabancı eğitimciler, psikolog, Sanat Kolaylaştırıcı ve Koçlarla birlikte Türkiye de ilk olan Hikaye anlatıcılığı alanına büyük katkısı olacak uygulama yöntemleri içeren proje üzerinde çalışmaları devam etmektedir. Okullarda, Hastanelerde, psikiyatri, onkoloji çocuk yetişkin bölümlerinde, sokak çadır ve kamplarda mülteci ve sokak çocuklarına, Sanat Merkezi, yoga merkezlerinde yetişkinlere ve çocuklara umutla masallar, hikâyeler anlatıyor; Hikâyelerle, masalların şifa verdiği düşünüyor.

Tarih

12 May 2024

Zaman

10:00 - 17:30

Konum

OLGU Eğitim Merkezi
OLGU Eğitim Merkezi
OLGU Eğitim Merkezi
Kategoriler

Eğitmen

Bedia Cicioğlu
Bedia Cicioğlu