ONLINE MASAL TERAPİSİ EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI
“Psikolojik ve pedagojik çalışmalarda kullanılabilecek yöntemler olarak bütünleştirici Masal Terapisi”
Masal terapisi, masalsı imgelerin kullanıldığı bir psikolojik-pedagojik düzenleme yöntemidir. Tıbbi olmayan bir terapi yöntemi olarak masal terapisi, bir masalın oluşturulması ve canlandırılmasını sağlarken, bir yandan da halk masallarını inceleme – sohbet niteliğinde tartışma sürecinde bulunulmasına olanak sağlar ve insanları kültürel kaynaklarla tanıştırmayı içerir.
Masal terapisi, psikolojik ve örgütsel danışmanlıklarda, bireysel, aile ve grup terapisinde kullanılmaktadır.
Konu | İçerik |
1. Bütünleştirici Masal terapisine giriş | Masalın anlamı. Masal türünün kökeni ve doğuşu. Masalların incelenmesinin kültürel, felsefi, dilsel ve psikolojik yönleri. Bütünleştirici masal terapisinin özü ve en önemli metodolojik ilkeleri. |
2. Masallardaki mistik ve arketip karakterler
| İnsan düşüncesinin mitolojisi. Jung yaklaşımı ile masal. Sihirli masalın Jung yaklaşımı ile analizi. Mitolojik motiflerin Rus ve Türk masallarındaki yansıması. Masallarda tanrılar ve kahramanlar. Düzenbaz karakterler. Mitolojik karakterlerin psikolojik anlamı.
|
3. Danışan hikayelerinin psikolojik analizi | Masalları yazmak/oluşturmak için danışanın yaratıcı potansiyelini harekete geçirme yöntemleri. Masal terapisinin psikodiagnostik /psikodeğerlendirme özellikleri. Danışanlar tarafından oluşturulan masalları yorumlama yöntemleri.
|
4. Danışan hikayelerinin psikolojik analizi | Masalların psikolojik analiz şeması. Oluşturulan bir masal içerisinde gizli/saklanan/örtülü olan içeriğin açığa çıkarılması çalışması. Program katılımcılarının yazdığı/oluşturduğu masalların analizi.
|
5. Danışmanın uygulamalı çalışmalarında masal metaforlarının kullanım olanakları | Metafor anlayışı ile ilgili genel fikir edinme. Yaratıcılık edebiyatında ve psikolojide metafor. Metaforu anlamak. Metaforun yorumlanması ve açıklanması. Masal terapisi sürecinde metaforun rolü. Danışan üzerinde psikolojik etki aracı olarak metafor. Masal terapisti için bir araç olarak metaforun özellikleri. |
6. Masallar ile çalışmak ve masalların diğer kullanım teknikleri | Masal kavramı ve masal terapisinde kullanım özellikleri. Masalların kullanımına dayalı psikolojik oyunlar ve alıştırmalar. Masal yazma/oluşturma yöntemleri. Masallara dayalı kişisel kaynaklarla çalışmak.
|
Belge: Uluslararası Masal Terapistleri Derneği onaylı sertifika
Katılımcılar: Psikiyatri, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi,okul öncesi alanlarından uzmanlar ve bu bölümlerin son sınıf öğrencileri katılabilir.
Kontenjan: 25 Kişi
Eğitim Takvimi:
2 Şubat 2025 9:00 – 13:00
16 Şubat 2025 9:00 – 13:00
23 Mart 2025 9:00 – 13:00
27 Nisan 2025 9:00 – 13:00
18 Mayıs 2025 9:00 – 13:00
1 Haziran 2025 9:00 – 13:00
Eğitim Ücreti: 10.000 TL + %20 KDV ( 2 Taksit ile ödenebilir )
PROF. DR. IGOR VACHKOV
Uluslararası Pedagoji Akademisi Profesörü, Moskova Psikanaliz Enstitüsü Genel Psikoloji Bölümü Profesörü, Psikoloji alanında doktor ve akademisyen İgor Vachkov.
Ayrıca, Uluslararası Masal Terapistleri Derneği Başkanı, Rusya Yazarlar Birliği üyesi, Moskova Gazeteciler Birliği üyesi, Profesyonel Psikologlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Slav Ülkeleri Profesörler Birliği üyesi, Doğu Avrupa Sanat Terapisi Derneği üyesi, Uluslararası Profesyonel Psikologlar Derneği fahri üyesi. Çeşitli yönlerde psikolojik eğitimler, sanat terapisi, masal terapisi, imagoterapi alanında uzman. Yaklaşık 650 yayının, 30’dan fazla kitabın yazarı.
Online Eğitim Süreci İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Teknik Kontroller: İnternet bağlantınızın güçlü olmadığı veya bağlantınızı sağladığınız araçların teknik kontrolünün yapılmadığı (ses/görüntü ayarı, şarj düzeyi, vb.) durumlarda eğitim sürecine aktif katılımınız sekteye uğrayabilmektedir. Bu durumlarla karşılaşmamak adına eğitim öncesinde gerekli kontrolleri yapmanız eğitim süreciniz için önemlidir. Eğitime katılımı telefondan değil bilgisayardan sağlarsanız daha kaliteli bir bağlantınız olacaktır.
Ortam Hazırlığı: Eğitim sürecini daha verimli geçirebilmeniz adına kendinizi rahat hissedebileceğiniz, odaklanmanızı kolaylaştıracak, sessiz bir ortam gereklidir. Eğitim sırasında yanınızda bulundurmanız gereken materyaller konusunda bilgi verildiyse hazırlığınızı eğitim öncesinde yapmanız gerekmektedir. Bunların yanı sıra grupta bulunan bireylerin de sizin orada bulunduğunuzu net olarak görebilecekleri biçimde kameranızı konumlandırmanız grup dinamiği için önemlidir.
Gizlilik: Eğitim devam ederken izinsiz kayıt alınamaz, eğitim grubunda bulunan bireylerin kişisel paylaşımları üçüncü kişilerle paylaşılamaz. İzin alınarak çekilen fotoğraf veya videolar paylaşılmak istenirse, gruptan onay alınmalıdır. Eğitim bizim tarafımızdan kayıt altına alınacaksa öncesinde bilgilendirme yapılacak ve güvenli biçimde kaydedilecektir. Eğitime katıldığınız ortamda eğitime kayıtlı olmayan bireylerin bulunmaması gerekmektedir. Yalnız olamayacağınız bir ortamda iseniz kulaklık kullanmanız önemlidir.