Dans / Hareket Terapisi Hafta Sonu Çalışma Atölyesi
Eğitim İçeriği:
Dans terapisi, psişik sağaltımı, beden ve zihin arasında köprü kurarak ve dansın yaratıcı ifadeye yönelik elemanlarını kullanarak gerçekleştirmeyi esas alan bir yaratıcı sanat terapisi yöntemidir. 1940’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde şekillenmeye başlayan dans terapisi günümüzde çocuklardan yaşlılara çeşitli yaş gruplarıyla uygulanabilen bağımsız bir psikoterapi yöntemi haline gelmiştir. Dans ve hareket:
- Beden, duygusal hayatımızın kaynağı ve aracıdır.
- Hareket, iletişimin ilk formudur.
- Dansın gücü, bedene ve ruha yaşam enerjisi verir.
- Dans, kendi bedenimize ve bedenimizden diğerine ilişki yolculuğudur.
- Dans, bedene ve beden ile yeni iletişim yollarına bir uyanıştır.
Dans, sözle ifade edilemeyeni, beden ile ve hareket ile ifade etme yöntemidir.
Atölye çalışmasında dans ve hareket terapisi temel yaklaşımları, yöntem ve teknikleri sunulacaktır. Atölye çalışması yaşantısal olacak ve katılımcılar pasif dinleyiciler değil aktif olarak çalışmalara katılacaktır. Bu çalışma katılımcıların yaşantı ve birikimleriyle daha da zenginleşecektir. Grup ve birey olarak dans terapisinin temel yöntem ve tekniklerinin yaşantısal olarak deneyimlenmesi sağlanacaktır. Atölye çalışması bir vücut içinde var olduğumuzu, bedenin duygularımızın kaynağı olduğunu fark etmemizi ve beden- ruh bütünlüğünü sağlayıcı hareketlere odaklanacaktır.
Çalışma, kendi dansımızı araştırmamıza ve dansın yaratıcılığını ve dönüştürücülüğünü kendi hareketlerimizle anlamamıza, böylece beden ve ruh bütünlüğü sağlamamıza fırsatlar tanıyacaktır. Dans terapisi bize, sembolik ve otantik hareketler yoluyla kinestetik empati kurmamız ve böylece kendimizi ve başkalarını yeniden keşfetmemiz için yeni bir alan açacaktır.
Katılımcılar:
Bu atölye çalışması, dans terapisi konusunda bilgi edinmek isteyen profesyoneller için düzenlenmiştir. Katılmak için, dans ve hareket terapisinde daha önce bir tecrübe kazanılmış olması gerekmemektedir. Eğitime psikolojik danışmanlar, psikologlar, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları, psikiyatri hemşireleri, çocuk gelişimciler ile ilgili bölümlerin lisansüstü öğrencileri ve lisans son sınıf öğrencileri katılabilirler.
Belge:
Katılımcılara, ‘katılım belgesi’ verilecektir.
Eğitim Ücreti:
Sorunuz
0544 418 16 24
Eğitim Yeri:
OLGU EĞİTİM MERKEZİ – MEŞRUTİYET CAD. 31/11 KIZILAY ÇANKAYA ANKARA
Not: Katılımcı sayısı 14-18 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.
Eğitim Kayıt Formu
Eğitimci:
Prof. Dr. Binnur YEŞİLYAPRAK
Sınıf öğretmeni ve branş öğretmeni olarak başladığı meslek yaşamına, Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında bilimsel hazırlık, bilim uzmanlığı ve doktora çalışmaları yaparak devam etti. 1991-92 yıllarında Amerika’da Purdue Üniversitesinde post-doktora çalışmalarını sürdürdü, 1995 yılında doçent ve 2002 yılında profesör oldu. 2010-2011 yıllarında ABD’de konuk öğretim üyesi olarak bulunan Yeşilyaprak, 35’i uluslararası olmak üzere 100’den fazla kongrede bildiri sunmuş ve davetli konuşmacı olarak yüzlerce konferans ve seminer vermiştir.
Yeşilyaprak’ın uzmanlık alanında yazdığı, tek ya da ortak yazarlı 15 kitabı, çeşitli bilimsel dergilerde Türkçe/İngilizce yayınlanmış 100’den fazla makalesi bulunmaktadır. Eğitimde rehberlik hizmetleri, kariyer danışmanlığı, aile rehberliği, gelişimsel rehberlik, meslek etiği gibi konular ilgi alanlarıdır.
Duyguları ifade etme, duygusal zeka, kendini keşfetme, iletişim gibi konularda verdiği ders ve seminerler yanı sıra “sanat terapi” konularına ilgi duyarak atölyelere katılmış ve eğitimler almıştır. Dans terapisi konusunda Roehampton Üniversitesi’nden sertifikası bulunmaktadır. Son iki yıldır “hareket ve dans terapisi” konusunda konferanslar vermekte ve atölye çalışmaları yürütmektedir.
Dr. Şule ÇAĞLAR
Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında, ABD’de Bilim uzmanlığı derecesi aldıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’nde aynı alanda doktorasını tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarını Londra Üniversitesi’nde “Kadın Hakları ve Feminist Psikoterapiler” konusunda yaptı. Aynı zamanda Londra Kadın Terapi Merkezi’nde çalışmalarına devam etti. ODTÜ’de bir yıl ders verdikten sonra Bilkent Üniversitesi PDR Merkezinde 7 yıl psikolojik danışman olarak çalıştı. Daha sonra Birleşmiş Milletler’e geçerek uzun yıllar Avrupa, Afrika ve Asya’ da görev yaptı, projeler yürüttü. Son 3 yılda İstanbul, Hollanda ve İngiltere’de Dans ve Hareket Terapisi programlarına devam etti ve sertifikalar aldı. Toplumsal cinsiyet, kadın ve bedeni, hareket/dans terapisi konularında atölye çalışmaları yürütmektedir.