ÇOCUKLAR VE YETİŞKİNLER İÇİN MASAL TERAPİSİ’NE GİRİŞ
Eğitimin Amacı:
Masalın, kişi üzerinde bıraktığı psikolojik bir etkisi vardır. Uzmanlara, bireyin iç dünyası ile çalışma fırsatı vermesi açısından masal, güçlü bir araç haline gelmişken, çocuğun kişisel gelişimini desteklemesi bakımından da oldukça önemli bir yer almaktadır. Buna bağlı olarak, pedagojik ve psikolojik çalışmalar çerçevesinde, terapide sadece geleneksel ve/veya bilinen bir yazarın edebi masalları tercih edilmemeli, aynı zamanda kişiye özel, problem odaklı oluşturulan psikolojik içerikli masalların da kullanılması da son derece önemlidir.
Masal Terapisi Eğitimi Programı sayesinde Masal Terapisi yaklaşımını uygulamayı planlayan psikolog ve pedagoglar;
- “Masal oluşturma/yazmaya nasıl, nereden başlanmalıdır?
- Masal hangi duruma/probleme hitap etmeli? Problem odaklı masal nasıl oluşturulmalıdır?
- Masalda oluşturulan kahramanlar ne tür karaktere sahip olmalıdır?
- Oluşturulan/kurgulanan masal doğru amaca hizmet etmiş mi?
- “Masalcılık” oyunu nasıl oynanmalıdır?” gibi sorulara cevaplar bulabileceklerdir.
Eğitim programında sunulan, masal oluşturma/yazma tekniklerinin doğru kullanımı sayesinde çocukla, ebeveyn ve meslektaşlarıyla etkili iletişim kurmak isteyen, konuya ilgi duyan tüm katılımcılar bu amaca rahatlıkla ulaşabilecektir. Bu nedenle, 1’inci ve 2’nci Modül’lerdeki eğitime “Masal Terapisti” olarak mesleğe yeni başlayan terapistler ve masal oluşturma/yazma konusunda hiçbir deneyimi olmayan kişiler bilgi ve deneyim açısından eşit seviyelerde başlayacaklardır. Bu ilk derslerde katılımcıların zihninde masal yazmanın/oluşturmanın ABC’si ile ilgili bir şema oluşacak olup, katılımcıların, kısa ve karmaşık olmayan masallar yazabilecek düzeye gelmeleri beklenmektedir.
Eğitim programının esas amacı; katılımcıların psikolojik içerikli masalları oluşturma/yazma becerisine sahip, doğru teknik, şema ve yöntemlerle çocuk ve yetişkinler ile çalışabilecek düzeye gelmelerini sağlamaktır.
Eğitim bitiminde katılımcılar, eğitim programında öğrendiklerini günlük hayatlarına ve iş yaşantılarına aktarmaktadırlar.
Eğitimin İçeriği: Birinci Modül (18 akademik ders saati, 2 gün)
1.ders: Konuya Giriş ve Masal’ın Anatomik Yapısı (4 akademik ders saati)
Psikolojik içerikli masal oluşturmak/yazmak için yapılması gerekenlerin belirlenmesi ve notların alınması; kısaca, işin ana hatlarının belirlemesidir.
Dersin içeriği;
- Masal adlarının analizi,
- Psikolojik ve pedagojik değerlendirme. Değerlendirmenin yapılabilmesi için masaldaki kahramanların seçimi danışana bırakılmalıdır (danışan, tercihini bireysel farklılıkları doğrultusunda yapacaktır).
2.ders: Okul Öncesi Çocuklarla Çalışmaya Uygun Masal Türleri (5 akademik ders saati)
- Küçük çocuklara ve anlamakta zorluk yaşayan çocuklara yönelik psikolojik içerikli masalların oluşturulması/yazılması amaçlanmıştır.
- Masal ve/veya hikayelerin örnekleri ses kaydı veya yazılı metin olarak verilecektir.
Dersin içeriği;
Kreş gibi yeni sosyal ortama dahil olma durumuna uyum ve adaptasyon sağlama amacıyla küçük çocuklar için oluşturulan hikaye ve/veya “küçük” masal örneklerinin sahnelenmesi/oyunlaştırılması çalışmasıdır.
3.ders: Masal’ın Psikolojik Çocuk Değerlendirme Çalışması Amaçlı Kullanımı (4 akademik ders saati)
- Psikolojik çocuk değerlendirmesi için oluşturulan/yazılan psikolojik içerikli masalların teknik yapısının öğretilmesi.
- Örnek masalların gösterilmesi ve yorumlanması çalışması (yazılı ve sesli olarak).
Dersin içeriği;
Sosyal çevrenin beklentileri ve kuralları göz önünde bulundurularak, okul öncesi, ilkokul, ergen ve yetişkin bireylerin karşı karşıya geldiği farklı durumlarda verdiği tepkilerin ve hazır buluş durumunun gözlemlenmesi.
4.ders: Korku ve Agresyon’u Yenmeye Yönelik Masal Türleri (5 akademik ders saati)
- Korku, endişe, agresyon gibi çocukta mevcut olan esas problemi ortaya çıkarmaya yönelik oluşturulan/yazılan psikolojik içerikli masalların teknik yapısının öğrenilmesi ve sonucunda ortaya çıkan yeni tepkilerin gözlemlenmesi.
- Korku, endişe, agresyon gibi belirli problem odaklı masalların fiziksel olarak oynanması ve sözlü olarak seslendirilmesi.
Dersin içeriği;
Farklı yaş grupları için “Mutlu/Güzel son” ile bitirilen masalların oluşturulması çalışmasıdır.
İkinci Modül (18 akademik ders saati, 2 gün)
5.ders: Anlaşmazlık, Çatışma ve Fikir Ayrılıklarında Anlaşmaya Varabilmek İçin Kullanılmasına Müsaade Edilen Masal Türleri (4 akademik ders saati)
- Ebeveyn, pedagog ve öğretmenler ile çocuklar/öğrenciler arasında yaşanan çatışma ve anlaşmazlıklara yönelik oluşturulan/yazılan psikolojik içerikli masalların teknik yapısının öğrenilmesi.
- Masal örneklerinin incelenmesi ve yorumlanması.
Dersin içeriği;
Çatışmanın ve anlaşmazlığın yaşanmasına müsaade edilen psikolojik içerikli masalların oluşturulması/yazılması çalışmasının yapılmasıdır.
6.ders: Yetişkinler İçin Masal Türleri (5 akademik ders saati)
- Ebeveyn ve pedagoglar için oluşturulan/yazılan psikolojik içerikli masalların teknik yapısının öğrenilmesi.
- Yazılı örneklerin üstünden geçilmesi.
Dersin içeriği;
Masal oluşturma/yazma çalışmasının yapılması.
7.ders: Eğlenceli Masallar (5 akademik ders saati)
- Çocuk, ergen ve yetişkinler için belirgin/net örneklerin verildiği ve içinde mizahın da yer aldığı eğlenceli masalların oluşturulması/yazılması çalışmasıdır.
Dersin içeriği;
İçinde mizahın yer aldığı psikolojik içerikli masalların oluşturulması/yazılması çalışmasıdır.
8.ders: Dinlenme ve Rahatlamaya Yönelik Masal Türleri (4 akademik ders saati)
- Dinlenme ve rahatlamaya yönelik oluşturulan/yazılan masalların teknik yapısının öğrenilmesi.
- Örnek masalların incelenmesi.
Dersin içeriği;
Çocuklar için “gece” uykusu öncesi, ergen ve yetişkinler için ise gevşeme/rahatlama ve dinlenme amaçlı psikolojik içerikli masalların oluşturulması/yazılması çalışmasıdır.
- Belge: Uygulayıcı Sertifikası
- Katılımcılar: Psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler, aile danışmanları, sosyal çalışmacılar, çocuk gelişimi uzmanları ve bu bölüm öğrencileri ile öğretmenler
- Kontenjan: 20 Kişi
- Eğitim Tarihi: 4-11-17-18 NİSAN 2021
- Eğitim Saati: 10.00 – 18.00
- Eğitim Ücreti: 1500 TL + KDV
Not: Online eğitim www.olgupsikoloji.com sitesi üzerinden yapılacak üyelik ile kurumumuza özel yazılan program üzerinden güvenli bir şekilde yapılacaktır. Üyelik bilgileri eğitim ödemesi tamamlandığında tarafımızdan sağlanacaktır.
Doç. Dr. Marina PANFİLOVA
Oyun ve masal terapisi üzerine birçok çalışması olan Doç Dr. Marina Panfilova. Moskovadaki Evdokimov adındaki Üniversitenin Klinik Psikoloji Fakültesinin öğretim üyesi. Moskova şehrinde bulunan “OTNOSHENİYE” psikoloji merkezinin kurucusu ve yöneticisidir. Geliştirdiği test ve teknikler birkaç dile çevrilmiş olup, birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bilgi için:
www.clinical-psy.ru
www.cpestime.com